Španija se plasirala u polufinale EURA - pao je domaćin!
Pogodak Danija Olma i vođstvo Španije, Foto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

EP 2024

Španija se plasirala u polufinale EURA - pao je domaćin!

Objavljeno: 09:07h
I K
Završeno
20:39h

Španija je savladala domaćina Nemačku nakon produžetaka rezultatom 2:1 i tako se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Nešto bolji ulazak u meč, imala je ''crvena furija''. Posle svega 10 sekundi nakon sudijskog zvižduka, viđena je i prva šansa na utakmici, a u njoj se našla Španija. Španci su lako došli do pozicije za šut. Morata je ostavio loptu Pedriju blizu šesneasterca, a igrač Barselone je uputio prvi šut u okvir gola na meču, ipak, Nojer je bez previše problema intervenisao.

Detalj se meča Španije i Nemačke
Detalj se meča Španije i Nemačke foto: Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia

U 7. minutu, veliki peh je pretrpela ''crvena furija''. Toni Kros je napravio grub start nad Pedrijem, koji je morao da napusti teren usled nešto ozbiljnije povrede. Imali smo priliku da vidimo gomilu prekida na utakmici u prvih 15 minuta. Nemačka je napravila četiri faulova, dok su Španci imali samo jedan. ''Crvena furija'' je imala ''zid'' u odbrani, pa su Nemci jako teško dolazili do šansi.

A, onda, ''panceri'' se konačno bude i uspostavljaju svoj ritam, te tako zaustvljaju veliki nalet Španije od početka meča. Najveća šansa viđena je u 21. minutu, a imao ju je Haverc. Kimih je sjajno centrirao, a Haverc je bio najviši na skoku, ali nije uspeo da savladala Simona. Nemačka je totalno uspostavila ravnotežu, čak je imala i veći posed lopte u jedno trenutku, 55 odsto, dok su Španci bili na 45 odsto. 35. minut, predstavljao je novu veliku priliku za Nemačku, a opet se u istoj našao Haverc. Le Norman mu je ostavio prostor za udarac, Haverc je opalio loptu iz šesnaesterca, ali je sjajni Simon opet bio na zadatku.

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: Tom Weller / AFP / Profimedia

Obe ekipe su imale svoje šanse u prvom delu igre, teško je reći koji tim je pokazao više u prvih 45 minuta. Samo što je počelo drugo poluvreme, zapretila je Španija. Jamal je sjajno proigrao Moratu, on šutirao, ali je lopta završila malo iznad prečke. A, onda, četiri minuta kasnije, pao je i prvi gol na utakmici, povela je Španija. Dani Olmo postiže 10. pogodak za nacionalni tim. Jamal je odradio pola posla. Sjajni napadač Barselone je posle prodora po boku centrirao, a Olmo je uspeo da isprati napad i stvori se na pravom mestu, uputi ''hiruški'' precizan šut po desnoj stativi i savlada golmana Nojera.

Novu šansu na meču, imala je Nemačka. Filkrug je ostavio povratni pas Andrihu, koji je gađao sa nekih 18 metara, ali sjajno je odbranio Simon. U poslednjih 20 minuta igre, Španci su izgubili na intenzitetu, Nemci su nizali šanse preg gol Simona. ''Panceri'' su nastavili ozbiljno da prete, pa su tako u 77. minutu nesrećno pogodili stativu. Nakon sjajne lopte upućene za Virca na desnom boku, on ju je poslao u kazneni, a Fikrug nije uspeo da ugozi gol Španaca. Nismo imali priliku da gledamo mnogo prekida u drugom poluvremenu, što je bio slučaj u prvom delu igre.

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

''Panceri'' su nastavili da vladaju terenom, a u 82. minutu po treći put na meču, šansu da postigne gol je propustio Haverc, koji je mogao da kazni Simonovu veliku grešku. Golman Španije je loše ispucao loptu, Haverc je prvi stigao do lopte i lobovao ga, ali je na svu sreću Simona i ''crvene furije'', lopta završila iznad prečke. Sjajna igra Nemačke, isplatila se, pa su tako ''panceri'' u 89. minutu došli do izjednačenja, zaslugom Virca. Sjajni vezista je nakon lopte koju mu je ostavio Kimih glavom, istu šutnuo, dovoljno dobro da savladala Simona. Do kraja regularnog dela, nije bilo golova, pa je utakmica otišla u produžetke.

Prvi deo produžetaka, pripao je Španiji. Prvih 10 minuta nije donelo nešto većih uzbuđenja, obe ekipe su strpljivo čekale grešku rivala. Ali, kikseva jedne i druge ekipe nije bilo, pa je rezultat na kraju prvog produžetka ostao isti, Španija 1, Nemačka 1. Usledili su drugi produžeci. Samo što je počeo drugi produžetak, stasti na terenu su se uzdigle. Nemci su tražili penal, jer je lopta je u šesnaestercu pogodila Kukurelju u ruku, nakon šuta Musijale, ali je sudija Tejlor rekao da je sve čisto. Utisak je da je Nemačka želela do gola, a to je i pokazivala na terenu, dok su se Španci povukli i čekali penale.

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

 Najveću šansu u drugom produžetku, imao je Kimih, ali je Simon po ko zna koji put spasio svoju ekipu. A, onda, usledilo je ono, čemu se niko nije nadao, po prikazanoj igri u tom delu meča. Španija dolazi do pogotka zaslugom Merina koji je šutirao glavom iz šesnaesterca nakon asistencije Olma. ''Crvena furija'' je na dva minuta pred kraj meča imala velikih 2:1, prednost uspela da sačuva i tako se plasira u veliko polufinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj. 

Izmena: 21:01h
20:17h

2. PRODUŽETAK:

120. GOOOOL ZA ŠPANIJUUU: Merinoooo nakon asistencije Olma postiže gol glavom i donosi pobedu i plasman u polufinale ''crvenoj furiji''.

117. minut - Najveću šansu u drugom produžetku, imala je Nemačka, ali je sjajni Simon zaustavio nezogdan udarac Kimiha iz šesnaestrca glavom. 

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

Utisak je da Nemačka želi dok gola, dok se Španije totalno povukla i okrenula se penalima. 

106. minut - Nemci su tražili penal. Lopta je u šesnaestercu pogodila Kukurelju u ruku, ali je sudija Tejlor rekao da je sve čisto. 

Izmena: 20:39h
19:58h

1. PRODUŽETAK:

Kraj prvog produžetka. Obe ekipe su igrale oprezno i čekale grešku rivala. Sledi novi produžetak. 

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: Bradley Collyer / PA Images / Profimedia

102. minut - Sjajnu loptu ubacio je Musijala sa boka u šesnaestreac, ipak, lopta nije uspela da dođe do nekog od saigrača, jer je Simon presekao istu. 

Španci imaju veći posed lopte, dok ''panceri'' imaju više udarca na gol ''crvene furije''

97. minut - Ovaj period igre pripada Španiji, ako gledamo posed lopte. 

Izmena: 20:15h
19:05h

2. POLUVREME: 

Kraj. Rezultat je ostao nepromenjen, 1:1. Igraće se produžeci!

Igraće se još četiri minuta. 

89. minut - GOOOOOOOLLLL ZA NEMAČKU! Virc poravnava rezultat na 1:1. Sjajni vezista je nakon lopte koju mu je ostavio Kimih glavom, istu šutnuo, pa je Simon konačno savladan. 

82. minut - Velika šansa za Haverca, treća na meču! Simon je mogao da naškodi svojoj ekipi. Golman Španije je loše ispucao loptu, Haverc je prvi stigao do lopte i šutirao ka golu u cilju da ga lobuje, ali je na svu sreću Simona i ''crvene furije'', lopta završila iznad prečke. 

77. minut - Stativa za Nemačku! Nakon sjajne lopte upućene za Virca na desnom boku, on ju je poslao u kazneni, a Fikrug ne uspeva da ugozi gol Španaca. 

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: Bagu Blanco/Pressinphoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

73. minut - Španci gube na intenzitetu, Nemačka niže šuteve na gol Simona.

69. minut - Filkrug je ostavio povratni pas Andrihu, koji je gađao sa nekih 18 metara, ali sjajno brani Simon.

60. minut - Meč je dobio na energiji i intenzitetu nakon pogotka. Sjajna igra za obe reprezentacije.

52. minut - GOOOOOOLLL ZA ŠPANIJU! Dani Olmo postiže 10. pogodak za nacionalni tim. Jamal je odradio pola posla. Sjajni napadač Barselone je posle prodora po boku centrirao, a Olmo je uspeo da isprati napad i stvori se na pravom mestu, uputi hiruški precizan šut po desnoj stativi i savlada golmana Nojera.

48. minut - Jamal je sjajno proigrao Moratu, on šutirao, ali je lopta završila malo iznad prečke. 

Izmena: 19:55h
17:50h

1. POLUVREME: 

Obe ekipe su imale svoje šanse u prvom delu igre, teško je reći koji tim je pokazao više u dosadašnjem delu igre. Ono što je sigurno, jeste da gledamo sjajnu utakmicu. 

Kraj prvog poluvremena: Nakon prvih 45 minuta meča, bez golova. 

43. minut - Zanimljivo je da je Kimih opasniji po desnoj strani kao bek, nego Liroj Sane koji igra krilo. 

35. minut - Haverc je imao drugu veliku šansu na meču. Nakon Le Normana koji mu je ostavio prostor za udarac, Heverc je opalio loptu iz šesnaesterca, ali nije uspeo da savladala sjajnog Simona. 

34. minut - 59 odsto poseda lopte imaju ''panceri'', dok ''crvena furija'' ima 41 odsto u dosadašnjem delu igre. 

Detalj sa meča Španije i Nemačke
Detalj sa meča Španije i Nemačke foto: Tom Weller / AFP / Profimedia

29. minut - 55 odsto lopte u svom posedu ima Nemačka, dok ''crvena furija'' ima 45 odsto.

25. minut - Nemačka polako uspostavlja ravnotežu, i ''Panceri'' su trenutno  reprezentacija sa većim posedom lopte na meču.

21. minut - Velika šansa na meču za Nemačku. Nakon centaršuta Kimiha, Haverc je bio najviši na skoku i uputio udarac glavom, ali brani Simon.

19. minut - Sjajno je postavljena odbrana Španije, Nemačka teško stvara šanse. 

14. minut - Gomila prekida na startu utakmice. Nemačka je napravila četiri prekršaja, dok je ''crvena furija'' napravila samo jedan. 

Povreda Pedrija
Povreda Pedrija foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

7. minut - Pedri je morao da napusti teren zbog povrede nakon grubog starta Tonija Krosa. Veliki peh za Špance. 

1. minut - Španci su lako došli do pozicije za šut. Morata je ostavio loptu Pedriju blizu šesneasterca, a Pedri je uputio prvi šut u okvir gola na meču, ipak, Nojer bez previše problema interveniše. 

17:00h

Fudbalska reprezentacija Nemačke će od 18 časova ukrstiti koplja sa Španijom u okviru četvrtfinala Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Duel se igra u Štutgartu, a glavni sudija meča biće Englez Entoni Tejlor. 

Španci su do sada pokazali najviše, a tome svedoči i podatak da su ostvarili četiri pobede na odigranih šest utakmica. Takođe, igraju najlepši fudbal na kontinentalnom takmičenju. 

Nemačka je do četvrtfinala stigla nakon što je eliminisala Dansku rezultatom 2:0. 

''Crvena furija ili ''Panceri'', ko će se plasirati u polufinale, uskoro ćemo saznati. 

Drugi četvrtfinalni par čine Portugal i Francuska, a taj duel biće na programu u petak od 21 čas. 

Poznati su sastavi jedne i druge reprezentacije: 

ŠPANIJA: Simon – Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja – Ruiz, Rodri, Pedri – Jamal, Morata, Vilijams

NEMAČKA: Nojer – Kimih, Ridiger, Ta, Raum – Kros, Džan – Musijala, Gundogan, Sane – Haverc

Bonus video:

01:17

Okupljeni igraju fudbal ispred ministarstva

(Espreso/Iva Krga)

Izmena: 17:29h
15:58h

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.